Urmarirea sarcinii: luna 7

A 7-a luna de sarcina  (saptamanile 25-28)

  • Dezvoltarea  fatului

  Daca copilul s-ar naste acum, ar avea sanse   sa supravietuiasca, desi atinge 35 centimetri lungime si cantareste sub un kilogram.
Fiecare copil are propiul sau ritm de dezvoltare ziua si noaptea.

  Atunci cand copilul e treaz, el isi misca bratele si picioarele. El descopera tot mai multe parti ale corpului sau si din ceea ce il inconjoara, iar atunci cand se plictiseste, isi suge degetul si mimeaza gestul de a suge. Uneori chiar si sughite, ceea ce vei simti si tu sub forma unor lovituri ritmice in abdomenul tau.

  • Modificarile organismului matern

  Uterul se afla acum undeva intre ombilic si varful sternului. Abdomenul ti-a devenit foarte proeminent, astfel incat toata lumea isi poate da seama ca esti in asteptarea unui eveniment fericit. Abdomenul tau isi poate schimba forma, in functie de felul in care este pozitionat copilul. Cresterea in greutate reprezinta o povara crescuta si continua pentru coloana ta vertebrala. Vei putea avea dureri de spate. Inotul, o saltea mai dura pe pat si inainte de toate, o pozitie corecta iti vor putea face bine. Nu sta incovoiata pentru ca asta iti va accentua durerea. Nu ridica lucruri grele; daca ai nevoie sa ridici ceva de jos, chiar si obiecte usoare, indoaie-ti genunchii si tine spatele drept. Tine obiectul aproape de corp.

  Copilul deja cantareste un kilogram si este destul de mare, la aproape 40 centimetri lungime. A devenit foarte activ si te atentioneaza ca este acolo, dand din picioare si lovindu-te cu manutele.

  Te simti mai obosita ca de obicei, esti ametita sau dintr-o data vezi negru inaintea ochilor si iti pierzi ecilibrul? Cauza poate fi anemia, deficitul de fier, care afecteaza peste jumatate din femeile insarcinate, cu deosebire in stadiile avansate de sarcina.

  Organismul care poarta o sarcina are mult mai mare nevoie de vitamine si mai ales de fier, pentru a fabrica sange. Adesea nu asimilezi destul fier prin regimul alimentar impus; de asemenea, la femeile insarcinate poate aparea relativ des o deficienta de fier. La urmatoarea vizita programata la doctor, spune-i ca te simti mai obosita.

  Cel mai bine se absorbe fierul din produsele animale- carne, ficat- de aceea este bines a consumi aceste alimente in trimestrul trei de sarcina. Suplimentarea cu preparate de fier este indicata la aceasta vîrstă de sarcina. Pastilele cu fier trebuie luate cu un pahar de suc de portocale sau cu vitamina C- deoarece favorizeaza absorbtia intestinala a fierului. Nu ai voie sa iei pastilele cu fier cu produse lactate- prin competitie cu calciul nu se va absorbi fierul.

  Trebuie sa soliciti un examen sumar de urina, urocultura si examen al secretiei vaginale- in acest fel se depisteaza infectii ce pot fi tratate la timp.

  Daca ai in familie cazuri cu diabet zaharat amintestei medicului currant sa-ti prescrie screeningul pentru aprecierea riscului de diabet gestational.

 

 

[icon_button type=arrowleft url=https://drbratila.ro/urmarirea-sarcinii-luna-6]Luna 6[/icon_button]                                                   [icon_button type=arrowright url=https://drbratila.ro/urmarirea-sarcinii-luna-8]Luna 8[/icon_button]