Prof. Dr. Elvira Brătilă

Medic primar obstetrică-ginecologie

Șef Clinică Spitalul Clinic de Obstetrică Ginecologie “Prof. dr. Panait Sarbu”

Membru fondator al  Societăţii de Endometrioză și Fertilitate Est-Europeană 

Președintele Societăţii Române de Uroginecologie

Prof. Dr. Elvira Brătilă, avangardă ȋn chirurgia ginecologică din România

Având competențele în ultrasonografie ginecologică și obstetricală, laparoscopie ginecologică, colposcopie, infertilitate și reproducere umană, oncologie ginecologică și medicină materno fetală, activitatea profesională a Dnei. Prof. Dr. Elvira Brătilă, medic primar obstetrică –ginecologie Șef de Clinica UMF „Carol Davila” în cadrul Spitalului clinic de Obstetrică Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sârbu”, cuprinde preocupări în domeniul chirurgiei minim invazive – chirurgie vaginală, laparoscopică și robotică – uroginecologiei și oncologiei ginecologice.

În domeniul chirurgiei minim invazive are o vastă experienţă în practicarea operațiilor conservatoare pentru cancer de col – trachelectomie radicală cu limfadenectomie pelvică, realizând în premieră în Romania aceasta interventie pe cale total laparoscopică.

Dezvoltarea abilităţților chirurgicale a fost cultivată permanent prin absolvirea a peste 56 cursuri naționale și internaționale în domeniul chirurgiei minim invazive, uroginecologiei și oncologiei ginecologice. Cunoștintele acumulate precum și experiența clinică au permis dnei Prof. Dr. Elvira Brătilă să abordeze prin procedee minim invasive-vaginale, laparoscopice, chirurgie robotică-întreaga patologie benignă ginecologică precum și patologia malignă, cele mai frecvente fiind intervenţiile din sfera cancerului de col uterin sau cancerului de endometru.

Printre “pionierii” introducerii chirurgiei robotice ȋn România, prin intermediul tehnologiei de avangardă adusă de sistemul Da Vinci, Dna. Prof. Elvira Brătilă a implementat tehnici și abordări de ultimă generaţie ȋn tratamentul unor patologii, care până nu demult erau rezervate tehnicilor clasice sau laparoscopice,  aducând beneficii de necontestat pacientelor: durere postoperatorie scăzută, necesitate scăzută de medicație antialgică postoperator, cantitate scăzută de sânge pierdut, timp de recuperare mai scurt, traumă scăzută asupra peretelui abdominal, mai puține cicatrici, rată scăzută de complicații, timp de spitalizare redus, recuperare postoperatorie rapidă și reintegrarea rapidă în activitatea socială.

Prof. Dr. Elvira Brătilă este Președinte al Societății Române de Uroginecologie fiind implicată până în prezent în organizarea a 11 ediții ale Congresului Național de Uroginecologie. Experienţa de peste 10 ani în domeniul uroginecologiei se reflectă în folosirea celor mai noi procedee terapeutice în tratamentul incontinenței urinare și a prolapsului utero-vaginal.

 

Membru fondator al Societăţii de Endometrioză și Fertilitate Est-Europeană/EESEI, Prof. Dr. Elvira Brătilă a iniţiat ȋn cadrul EESEI un program de studiu fundamental privind patogenia, diagnosticul si tratamentul endometriozei, precum și cercetări privind domeniul infertilității și îmbunătațirii prognosticului sarcinii și a nou-născuților. EESEI va facilita schimbul de idei și informații între specialiștii în domeniu, în colaborare cu instituțiile de învățământ specializate, instituțiile publice, agenți economici sau organizații non-guvernamentale din țară și străinătate. “Se dorește dezvoltarea de programe de popularizare a cunoștintelor necesare publicului larg pentru diminuarea factorilor de risc, îmbunătățirea tratamentului conservator și chirurgical și îmbunătățirea calității vietii bolnavilor cu endometrioză, dar și a mijloacelor de ameliorare a fertilității și a îngrijirii nou-născuților. Datorită impactului endometriozei și infertilității atât în plan medical cât și psihosocial, economic și financiar, asociația dorește studierea implicatiilor de ordin ecologic, demografic, social, familial al endometriozei, precum si aspecte similare legate de fertilitate.” explică Dna. Prof. Brătilă rolul EESEI.

 

Ca membru a numeroase societăți medicale internationale, precum “The International Society of Ultrasonography in Obstetrics and Gynecology (ISUOG)”, “The American Association of Gynecologic Laparoscopy (AAGL)” and “The European Society of Gynecologic Oncology (ESGO)”, Dna. Prof. Dr. Elvira Brătilă a fundamentat si publicat peste 147 de articole medicale și peste 300 comunicări apărute în volumul unor manifestări stiințifice naționale și international.

Experiența profesională acumulată, capacitatea de sinteză, diversitatea cazurilor medicale rezolvate și integrarea lor în conceptul științific, precum și nivelul tehnico-chirurgical și stiințific dobândit au fost ȋncununate cu premii ȋn cadrul congresele naționale și international, iar contribuția în cadrul proiectelor de cercetare ca director de proiect sau membru în echipa de cercetare a fost reflectată prin rezultatele obținute în cercetarea unor patologii importante atât în obstetrică cât și în ginecologie.

Prof. Dr. Elvira Brătilă este autor și co-autor a 13 cărți și capitole din cărți în domeniul obstetricii și ginecologiei. Activitatea de cercetare a fost încununată în anul 2015 de absolvirea masterului de Biofizică și Biotehnologie celulară la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București în urma susținerii tezei de dizertatie „Evaluarea profilului imunohistochimic al implantelor de endometrioză”.

Implicarea dnei Prof. Dr. Elvira Brătilă în formarea și educarea tinerilor medici este reflectată de cei peste 10 ani de activitate în calitate de cadru universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila”, iar din anul 2016 în urma susținerii tezei de abilitare “Algoritm de diagnostic și tratament în tulburările de statică pelvică” a devenit coordonator de studii doctorale.